‘Het lijkt wel chocolademelk’

 

Wat Proxima betekent? Het is maar hoe je het bekijkt!

 
door Jantine van Muiswinkel


Proxima heeft meerdere betekenissen. Zo is het Latijn voor ‘dichtbij’ of ‘in de buurt van’. De naam Proxima is ook gegeven aan een dubbelster; twee sterren die om een gemeenschappelijk middelpunt heen bewegen. In ons geval zijn de dubbelsterren VPTZ-ZU (Vereniging Palliatieve Zorg Zuid Utrecht) en de Hospice Nieuwegein. Twee organisaties die samen klaarstaan met de juiste zorg voor onze gasten in de laatste fase van hun leven. Proxima Terminale Zorg is een vrijwilligersorganisatie die zowel thuis als in de hospice zorg en begeleiding op maat geeft. Aan terminaal zieke patiënten én aan hun naasten.

 

Een van de gasten in de hospice reageerde in 2013 als volgt op de nieuwe naam: ‘Het lijkt wel chocolademelk!’ Daarover nadenkend dacht ik: daar zit wat in. Chocolademelk bestaat ook uit twee componenten: warme melk en chocolade! Een heel andere kijk op de naam Proxima.

 

Zelf vind ik de betekenis van de dubbelsterren het mooist. Tenslotte willen we voor patiënten in de terminale fase een beetje een ster zijn, zodat ze in dat laatste stukje wat licht kunnen ontvangen!


Wat roept Proxima bij u op? Ik ben benieuwd! Stuur uw reactie naar info@proxima-terminalezorg.nl