"Je bent bezig met het leven"

“Je bent bezig met het leven”

Vertelt Lidwien de Jager vrijwilliger bij Proxima Terminale Zorg. “Het is absoluut niet zwaar zoals veel mensen denken. Het is fijn. Het geeft voldoening,” vervolgt Lidwien. De hospice bestaat nu 11 jaar in Nieuwegein en de afdeling ondersteuning Thuis bestaat 35 jaar. (van Nieuwegein tot Oudewater, tot Wijk bij Duurstede).

Er is leven in de hospice van Nieuwegein, mensen van kantoor zijn aan het werk en de vrijwilligers dragen zorg voor de gasten die aanwezig zijn. “Totaal zijn er vier kamers waar de gasten veilig, vertrouwt en rustig het laatste stukje van hun leven kunnen doorbrengen” vertelt de nieuwe coördinator Dolinda van de Hulst. “Elke vier uur zijn er twee vrijwilligers aanwezig die naast een verpleegkundige zorg dragen voor de gasten en voor de familie. 24/7, 365 dagen.”

Bij hulp thuis ga je alleen op pad. “Maar niet eerder dan dat je een introductiecursus hebt gehad waarin diverse thema’s naar voren komen en je goed bent ingewerkt,” zegt Ineke Aalderink, directeur Proxima. “Ik heb deze cursus als erg prettig ervaren,” vult Lidwien aan. “Ik heb goede handvatten gekregen en alle vragen die ik had, waren bespreekbaar.” Bij hulp thuis ben je er vaak ook voor de mantelzorger. “ Door mijn komst kunnen mantelzorgers een nacht doorslapen, even boodschappen doen, hun verhaal vertellen en dergelijke.” Tussen de vrijwilligers onderling is de klik groot en zij kunnen elkaar altijd bellen, mocht dit nodig zijn. “Dit onderlinge contact is erg waardevol.”

Vrijwilligers

“De vrijwilligers die wij zoeken, hoeven geen achtergrond in de zorg te hebben. Ze krijgen een introductiecursus en daarna worden er eens in de zoveel tijd ook thema-avonden georganiseerd. Over bijvoorbeeld: medicatie, veranderend gedrag, palliatieve sedatie,” geeft Ineke aan. Als vrijwilliger kun je kiezen of je mensen thuis wilt begeleiden of in de hospice, wellicht beiden. De zorg voor elkaar is belangrijk binnen Proxima. “Iedereen kan dit werk doen,” geeft Lidwien aan. “Zowel jong als oud. En kun je die dag of nacht niet? ‘Nee’, is ook een antwoord. En dat geeft rust.” Zoals de titel al zegt: Je bent bezig met het leven. Het laatste stukje van iemands leven. “En dat is goud waard.”

Heb je belangstelling in vrijwilligerswerk bij Proxima? Je bent altijd welkom voor een oriënterend gesprek: info@proxima-terminalezorg.nl of bel 030-6050820.