14 oktober Dag van de Palliatieve Zorg

Helma en Conita blikken terug op de laatste levensfase van hun moeder.

Drie maanden terug is mevrouw van Dorst-Klever op 85 leeftijd overleden aan eierstokkanker en falende nieren. Dochter Helma Kemp (58 jaar) en Conita Jens (49 jaar) blikken in het kader van de Dag van de Palliatieve Zorg  terug op de palliatieve/terminale fase van hun moeders leven – dat zich grotendeels afspeelde in de hospice van Proxima in Nieuwegein.

24 uur per dag zorg en aanspraak
De dochters vertellen dat hun moeder gaandeweg steeds meer ondersteuning nodig had. Wat begon bij huishoudelijke hulp bereidde zich snel uit naar een tweetal dagen bij de dagbesteding en wijkzorg van Vitras. En niet te vergeten: mantelzorg, veel mantelzorg. Alle vier de kinderen probeerden hun moeder zo goed mogelijk te ondersteunen door vaak langs te gaan. Zo’n bezoekje was niet ‘even gezellig theeleuten met moeder’ maar omvatte ook klusjes in en om het huis en zorg verlenen. Helma en Conita vertellen over deze periode: “Wij konden niet – al waren we met z’n vieren – 24 uur per dag bij haar zijn. En dat deed ons wel veel verdriet, maar het ging gewoon niet lukken.”

De kinderen besloten in overleg met moeder dat zij het laatste stukje van haar leven het beste in de hospice in Nieuwegein zou kunnen door brengen. Hun vader had de laatste dagen van zijn leven een paar jaar geleden ook doorgebracht in een hospice en de kinderen hadden daar warme herinneringen aan.

Het was goed zo.
Ook moeder zelf begreep heel goed dat de kinderen niet 24 uur per dag bij haar konden zijn en gaf zelf aan: “Zo kan het niet langer”. Ze vond het daarom ook heel fijn om naar de hospice in Nieuwegein te gaan waar 24 uur per dag iemand aanwezig zou zijn voor zorg en ondersteuning.
De kinderen hebben moeder op 29 mei samen naar de hospice gebracht. De laatste avond en nacht thuis had moeder waarschijnlijk al afstand gedaan van haar eigen huis. De ochtend van vertrek keek ze eigenlijk nauwelijks meer rond. De wijkzorg heeft haar aangekleed, de dochters pakte haar spulletjes in en moeder verliet zonder omkijken haar huis. Het was goed zo.

“Een echte lieverd”
Naast haar eigen spulletjes - zoals de orchideeën uit de vensterbank en diverse fotolijstjes - verhuisde ook haar kanariepiet Fransje mee naar de hospice. “Zo fijn, dat gewone vertrouwde geluidje als je op haar kamer kwam” vertelt dochter Helma. Moeder voelde zich ook rustiger toen ze in de hospice was, waar ze uiteindelijk vijf weken verbleef. De kinderen kwamen dagelijks op bezoek en ook andere familieleden kwamen met regelmaat langs. Tussen het familiebezoek door werd moeder goed verzorgd door de Vitras verpleegkundigen en vrijwilligers van Proxima. Zij wisten precies hoe ze met moeder om moesten gaan en moeder beschreef één van de Vitras verpleegkundige als “een echte lieverd” aldus dochter Conita.Naast vertrouwelijke serieuze gesprekken over haar naderende einde was er ook alle ruimte voor grapjes.“Het was allemaal niet zo droevig en ernstig”, vertellen Helma en Conita toch enthousiast.

Ouderwets gezellig theeleuten.
Ook de naasten van moeder hebben de periode in de hospice als zeer prettig ervaren. De dochters konden nu weer ouderwets gezellig theeleuten met moeder. Daarnaast gaf het hen rust te weten dat er 24 uur per dag iemand bij haar was, dat ze veilig was. Helma en Conita zouden anderen in een soortgelijke situatie dan ook zeker de hospice in Nieuwegein aanraden.

Belangstelling in de Proxima hospice in Nieuwegein?Bezoek onze OPEN DAG op 14 oktober tussen 11.00-15.00 uur in de Week van de Palliatieve Zorg van 9 t/m 15 oktober 2017.