Complementairezorg

Massage: even een wellness moment

Het komt regelmatig voor dat gasten gespannen of angstig zijn. Dan kan je een rustgevend pilletje geven. Maar we doen meer. Zo geven we bijvoorbeeld steeds vaker – als iemand dat wil – onze gasten een hand- of voetmassage. De meeste vinden dat heel plezierig.

Met een duur woord noem je deze vorm van aandacht ‘complementaire zorg’. Wij noemen het gewoon een ‘wellness momentje’. Een vrijwilliger wrijft de handen of voeten in met een neutrale olie en masseert die zachtjes. We hebben er geen therapeutische bedoelingen mee. En we meten de effecten ook niet. Maar we zien wel dat onze gasten er iets aan hebben en het ze goed doet. Aanraking met aandacht is immers voor iedereen fijn. We doen dat spontaan als we zien dat de gast er behoefte aan heeft. We zien aan iemands ademhaling dat die rustiger wordt. En soms valt iemand gewoon in slaap. Dus het werkt echt ontspannend.

Op dit moment zijn we bezig onze vrijwilligers in kleine groepjes te laten ervaren wat deze zorg inhoudt, hoe het voelt om een massage te krijgen en hoe je zelf zo’n massage kunt geven. Het is aan de vrijwilligers zelf of ze deze vorm van aandacht willen geven. Ook voor hen geldt: niets is verplicht.

Vrijwilliger voor muziek gezocht

Muziek luisteren kan voor onze gasten heel plezierig uitwerken. Op dit moment kunnen we eigenlijk alleen maar een CD opzetten en hebben we niet meer te bieden. We zoeken daarom een vrijwilliger die iets met muziek heeft en de behoeftes van onze gasten kan invoelen. Iemand die het fijn vindt om samen met de zieke over muziek te praten en ernaar te luisteren. Of wellicht een instrument kan bespelen. Een soort van David, die voor de zieke koning Saul harp speelde en hem daarmee kalmeerde.

Ben jij die persoon? Mail ons dan op info@proxima-terminalezorg.nl