Film "Voor de stilte"

Voor de stilte is een toegankelijke documentaire over mensen in hun laatste levensfase in verschillende hospices in heel Nederland. Ze delen hun persoonlijk verhaal, hoop, overtuigingen en geloof. Ieder handelt met zijn eigen angsten en zicht op de naderende dood. En daarin is het levensverhaal medebepalend. In deze laatste maanden blijkt dat het leven hen meer te bieden heeft dan zij zelf hadden verwacht, waarin we o.a. de liefde voor natuur, een crimineel verleden en een levenslang geheim ontrafelen.

Voor de stilte
Als ik er niet meer ben dan...,
Als ik afscheid moet nemen dan...,
Wat doe ik voor het stil wordt? Als het al stil wordt?

Voor de stilte is een documentaire waarin de dood centraal staat en het leven wordt getoond. Als er iemand sterft, gaan mensen zich realiseren dat ze dromen hebben om te vervullen, voor ze overlijden. Om alles uit het leven te halen wat er in zit, houden we er een druk programma op na. De hemel is hier en niet na de dood.

Dat de dood en het sterven niet duidelijk zo zichtbaar zijn in onze maatschappij maakt het ook een taboe. Ze zijn echter een wezenlijk onderdeel. Het is onvermijdelijk. Daardoor is het goed erover te praten en ook te realiseren dat je alles kunt doen in je leven. Mensen in de laatste fase van hun leven hebben nog maar weinig te verliezen. De angst van verliezen is vaak een reden waarom dromen niet gerealiseerd worden. Een beetje bluf zou een nuchtere Nederlander geen kwaad doen. Door de dood zie je de waarde van het leven weer.

In deze film zien we mensen die in een hospice verblijven en zijn opgegeven door medici. Wat als je opgegeven bent en je weet dat je dood gaat? Zorg is hierbij een belangrijke factor. Maar nog meer de aandacht en een luisterend oor. Een mens heeft het nodig zijn verhaal te delen en wil hierbij gehoord worden.

Voor de Stilte laat zien wat een goed gesprek met een mens doet, toont de maakbaarheid van het leven, hoe mensen tegen het eigen sterven aankijken en welke talenten en herinneringen zij de dood in meenemen.

Informatie:
Vertoningsdatum 10 november 2015
Locatie FTN-Wolff Nieuwegein zaal 2
Aanvang 20.15 uur
Entree € 8,50 uur, vanaf woensdag 4 november kunnen de kaarten gereserveerd worden op nummer 030 6045678 (19.00-20.30 uur).
Op de dag van vertoning (10 november) zijn de kaarten ook verkrijgbaar aan de kassa van Wolff Nieuwegein, Passage 102 te Nieuwegein
Kassa is open van 19.00 uur.