Open dag Hospice 2015

test ALT tekst

Hogerhoeve 2, NIeuwegein

 

Open dag in hospice groot succes

 

Zaterdag 10 oktober was er open dag in hospice Proxima in Nieuwegein. Bezoekers kregen een rondleiding door het huis en konden een film bekijken over de zorg en begeleiding in de hospice en bij mensen thuis. Er was gelegenheid om te praten envragen te stellen aan de vrijwilligers en coördinatoren van Proxima. Het bleek een succes te zijn: ongeveer vijftig mensen kwamen op bezoek.

Ik was zo’n bezoeker en ik werd bij aankomst hartelijk ontvangen door Daniëlle, één van de vele vrijwilligers. Ze hangt mijn jas op en neemt me mee voor een rondleiding. Via de prachtig aangelegde tuin (ook vrijwilligerswerk) leidt ze me door de gezellige huiskamer naar een gastenkamer. Nu is de kamer nog leeg, vanaf maandag ligt hier weer een terminale patiënt (of ‘gast’ zoals ze hier zeggen). De kamer is ruim en er staat een bed met een paar gemakkelijke stoelen, een tafeltje en een kast. Het binnenvallende licht is gedempt, er hangt kunst aan de muur. Mijn begeleidster Daniëlle vertelt dat de hospice vier gastenkamers heeft, elke twee kamers delen een badkamer en die laat ze mij zien. Het is een grote badkamer waar je gemakkelijk met een rolstoel kunt manoeuvreren. Bezoek van de gast kan blijven slapen, het is altijd mogelijk om een bed op de kamer bij te zetten en er is een logeerkamer.

Inmiddels zijn we aangekomen in de halfopen keuken, waar appeltaart en ander lekkers klaar staat voor de bezoekers. Met een kop thee en een stukje taart ga ik naar boven om een korte film te zien waarin het leven van de gasten in de hospice in beeld gebracht wordt. Ook laat de film zien hoe het gaat bij Terminale Zorg Thuis, als mensen liever thuis blijven om te sterven en een vrijwilliger daar komt helpen.

Als ik weer beneden ben, raak ik aan de praat met de (vrijwillige) koks Thilly en José die de verrukkelijke appeltaart hebben gebakken. Ze vertellen me dat ze altijd vragen wat de gasten graag willen eten, dat wordt dan gemaakt. Gasten kunnen op hun eigen kamer

eten of in de woonkamer, net wat ze zelf willen.

Ik ben onder de indruk van de zorg die hier verleend wordt en al die vrijwilligers die dat dag in dag uit met zoveel plezier en toewijding doen. U begrijpt vast dat nieuwe vrijwilligers hard nodig zijn. Ik hoop dat er tussen die vijftig bezoekers van de open dag ook een paar nieuwe vrijwilligers zaten!

Vrijwilliger worden?

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Bel dan 030 – 030 605 08 20 of kijk op

www.proxima-terminalezorg.nl.

Door Joke Kanis