Zorg thuis in de laatste levensfase

Wie niet lang meer te leven heeft is het liefste thuis, is de ervaring van medewerkers en vrijwilligers in de palliatieve zorg. Door de zorg van familie, vrienden, wijkverpleging en artsen is thuisblijven vaak mogelijk. Ondersteuning door vrijwilligers van Proxima is een welkome steun voor de familie, weten vrijwilligers Elize Mauritsz en Jan de Vos.

"Er is een intense samenwerking tussen iedereen rond de patiënt, maar we doen allemaal ons eigen ding", vertellen ze. "We worden vaak ingeschakeld door de arts of wijkverpleging. Zij kennen de patiënt en familie die zich vaak grot houden. Tot het niet meer kan, dan worden wij ingeschakeld." De vrijwilligers bieden familie en patiënt een luisterend oor. En ontlasting van de zorgtaak. Jan: "Mensen willen geliefden de zorg niet snel op en voelen het soms als iemand in de steek laten. Maar eindelijk een keer vijf uur kunnen doorslapen omdat wij bij de patiënt blijven is ook belangrijk om het vol te houden. Wie dat ervaart is blij met onze steun."

Die steun varieert van een paar uurtjes per dag, om de familie wat rust en een paar uurtjes voor zichzelf te geven en boodschappen te doen, tot de hele nacht waken. Elke situatie is anders weet Elize. "Het is net als kraaminzet niet voorspelbaar." Ze vertelt uit haar ervaring over iemand die in zijn geboortehuis wilde sterven: "Het bed stond in de huiskamer en 's nachts dronken we samen een kopje thee. Mensen vragen wel eens: 'Weet u hoe lang dit duurt?' Daar is geen antwoord op te geven. De dood heeft geen agenda."
De vrijwilligers krijgen te maken met alle emoties: "Voor de een is sterven een verlossing, voor anderen – zowel patiënt als familie – kan loslaten zo moeilijk zijn. Soms loopt de verwerking niet gelijk: familie wil nog alles op alles zetten of proberen, terwijl de patiënt zich heeft overgegeven of euthanasie overweegt. Daar staan wij midden in." Meningen ventileren de vrijwilligers niet. "Het is aan de patiënt en de familie. Wij luisteren alleen." Wat Jan (62) en Elize (54) bezielt om al jaren dit vrijwilligerswerk te doen: "We willen er zijn, recht uit ons hart."