Inloggen voor vrijwilligers >

Hospice Nieuwegein
030 605 08 20


Thuisondersteuning
030 600 00 17


Thuisondersteuning
Amersfoort & Leusden
06 284 52 907

Ervaringsverhalen

"Even iemands hand vast houden"

Janny Schipper werkt al vanaf 2006 bij Proxima Terminale Zorg als vrijwilliger thuisondersteuning. Ze is actief voor de afdeling thuisondersteuning Amersfoort, Leusden en omstreken. Janny komt zowel bij de mensen thuis als bij de mensen in het verpleeg- en verzorgingshuis. “We zijn daar in eerste instantie voor de cliënt natuurlijk. Daarnaast ben je er voor de verpleging, zodat zij de handen wat meer vrij hebben om er te zijn voor andere mensen,” vertelt Janny. Janny is een sportieve vrouw, houdt van de natuur en het zorgen voor anderen zit in haar bloed.

Bij een inzet bij een cliënt thuis heb je meer contact met het gezin of familie. In een verpleeg- of verzorgingshuis is dit veel minder tot helemaal niet. “Omdat ik vaak heel weinig weet over de cliënt ga ik vaak langs bij de verpleging om zo toch de juiste zorg te kunnen bieden,” zegt Janny. Ze heeft al een aantal inzetten gehad bij mensen die zwaar dementerend zijn. “Je hebt soms een klein gesprek met iemand, een andere keer zit je alleen maar naast het bed en houd je iemands hand vast of streel je over iemands hoofd,” vertelt ze. “Het ‘er zijn’ is vaak al voldoende voor deze mensen.” Wanneer een cliënt nog naar buiten in de rolstoel kan, maakt Janny graag een wandeling. “Mensen genieten hier nog echt van.” Met een dame van 101 waar ze kwam, had ze fijne gesprekken tijdens de wandeling of in de huiskamer van het verpleeghuis. Terwijl de dame genoot van een lekker ijsje of koffie met advocaatje met slagroom.

“Het blijft bijzonder dat je aanwezig bent in de laatste fase van iemands leven,” vertelt Janny. “Je voelt het vertrouwen van de ander in jou. En het vertrouwen is heel groot.” En ook dat maakt het bijzonder. Soms is ze tussenpersoon tussen de cliënt en zijn/haar partner of familie. Omdat ieder in een ander proces zit, is communiceren soms een uitdaging. “De emoties, het verdriet dat gepaard gaat met de dood is voor iedereen anders.”

"Je hebt soms een klein gesprek met iemand, een andere keer zit je alleen maar naast het bed en houd je iemands hand vast of streel je over iemands hoofd."