Inloggen voor vrijwilligers >

Hospice Nieuwegein
030 605 08 20


Thuisondersteuning
030 600 00 17


Thuisondersteuning
Amersfoort & Leusden
06 284 52 907

Ervaringsverhalen

"Even ontspannen door voetwrijving"

Al vanaf het eerste begin (2006) is Jantine van Muiswinkel vrijwilliger bij Proxima. Jantine kon het vrijwilligerswerk prima combineren met haar eigen praktijk in de homeopathie. Tijdens haar dienst geeft Jantine hand- en voetwrijvingen als de gasten hiervoor openstaan. En ze geeft inmiddels hierin ook trainingen aan vrijwilligers.

Nadat Jantine al een aantal jaren met plezier haar werk deed, is ze ook hand- en voetwrijvingen gaan geven tijdens haar dienst. “Het is echt een verwenmoment voor de gast. Een moment van ontspanning. Een moment van contact maken met de gast.” Tijdens het intakegesprek met de gast wordt altijd gevraagd of er behoefte is aan een wrijving. Ook al is het antwoord ‘ja’ dan nog vraagt Jantine of de gast er behoefte aan heeft.

Door de wrijving kan een gast vaak beter slapen of ervaart deze minder pijn. Eventueel wordt er rustige muziek opgezet. “Een wrijving wordt altijd gedaan met een basisolie met eventueel wat etherische olie erin. Denk aan munt of lavendel,” geeft Jantine aan. Vervolgens worden er zachte, rustige wrijvingen gedaan over de handen of voeten.

“Vrouwen staan meer open voor een wrijving dan mannen,” zegt Jantine. “En ik doe meer hand- dan voetwrijvingen.” Voeten zijn intiemer. Toch kan een voetwrijving heel verwarmend zijn. Als iemand bijvoorbeeld koude voeten heeft, dan voegt Jantine wat etherische olie van mandarijn toe. Jantine is iemand die goed kan inspelen op de behoefte van de gast. “Dat is het allerbelangrijkste,” zegt ze.

"Een hand- of voetwrijving is ook echt een verwenmoment voor de gast."