Inloggen voor vrijwilligers >

Hospice Nieuwegein
030 605 08 20


Thuisondersteuning
030 600 00 17


Thuisondersteuning
Amersfoort & Leusden
06 284 52 907

Ervaringsverhalen

"Koken voor gasten en familie"

“Het is zo dankbaar om een maaltijd te koken voor mensen die in hun laatste levensfase zitten,” vertelt Jan Akkermans. Jan is al vijf jaar actief als kookvrijwilliger bij Proxima Terminale Zorg Hospice & Thuis in Nieuwegein.

Doordeweeks heeft iedere kookvrijwilliger een vaste dag om te koken. Je bent eens in de twee weken aan de beurt. De weekenden en feestdagen worden onderling verdeeld. “Ik kijk in het systeem wat er al is gekookt die week en op basis daarvan doe ik boodschappen. Je maakt altijd een hoofdgerecht en een toetje,” zegt Jan.

In het bedenken van het menu ben je vrij. Je kunt ook aan de gasten zelf vragen wat zij graag willen eten. In één week kunnen de geuren van de stamppot, ovenschotel of Indische maaltijd je uit de keuken tegemoet komen.

Dineke Neeleman, coördinator hospice vult aan: “Je kookt meestal voor vier personen. Het zijn geen grote maaltijden.” De gasten genieten van de geur die uit de keuken komt. De hospice is het verlengstuk van thuis. Als het lukt, zitten ze aan de eettafel in de huiskamer. Per gast mag één familielid kosteloos mee-eten. Degene die heeft gekookt, serveert het eten uit aan de gasten en haalt de borden ook weer op. “Van 16:30 uur tot ongeveer 19:00 uur ben je actief in de hospice,” geeft Jan aan.

"We hebben een team van kookvrijwilligers bij Proxima. Meestal heb je een vaste dag om te koken voor de gasten."