Inloggen voor vrijwilligers >

Hospice Nieuwegein
030 605 08 20


Thuisondersteuning
030 600 00 17


Thuisondersteuning
Amersfoort & Leusden
06 284 52 907

Ervaringsverhalen

"Met sommigen krijg je een band"

Rennie Wallet zag, jaren geleden, een advertentie van Proxima in de stadskrant van Amersfoort waar hij zich tot aangetrokken voelde. Hij werkte toen als vrijwilliger in een verpleeghuis. Nadat hij een bericht had gestuurd naar Yardena Vermaat, coördinator Amersfoort en omstreken, werd er een kennismakingsgesprek gepland.

Het was een erg fijn gesprek, Yardena heeft een open persoonlijkheid, vertelde met enthousiasme en eerlijkheid over de thuisinzet. Naast er zijn voor de mensen behoren ook zorgtaken tot het takenpakket, zoals iemand naar het toilet brengen, op de postoel zetten, wat te drinken geven, enzovoorts. Daar moest hij wel even over nadenken. Maar Rennie bedacht zich toen: “Als ik in zo’n situatie zit, dan wil ik ook graag dat iemand voor mij zorgt en er voor mij is.” En zodoende meldde hij zich toch aan als vrijwilliger. Nu is hij al vele jaren actief voor Proxima in de thuisondersteuning in Amersfoort en omstreken.

Rennie zijn wens was om overdag ingezet te worden; hij heeft zijn nachtrust hard nodig. “Ik zou het niet kunnen om in de nachten te waken. Ik zou het vreselijk vinden als ik in slaap zou vallen,” aldus Rennie. Een andere wens is om alleen op bepaalde dagen ingezet te worden. En ook dat is mogelijk. “Het is fijn dat ik dit met Yardena kan overleggen. En dat de lijnen met Yardena kort zijn.”

Een fijne klik

Zo zit Rennie een aantal keer achter elkaar bij dezelfde cliënt en zo heeft hij enige maanden geen inzet of is hij maar één of een enkele keer bij een cliënt. In juli 2023 was hij, langer dan de gebruikelijke drie maanden ingezet bij een man die erg zorg mijdend was en geen partner of kinderen had. Wel had hij een grote familie, maar niet in de buurt wonend. Twee/drie nichten, ook niet heel dichtbij wonend, bekommerden zich om hun “oom”. Rennie ging elke maandagmiddag voor een paar uur naar deze meneer toe. Tijdens de inzetten vertelden meneer veel verhalen. “Hij vertelde verhalen over zijn verleden. Over de oorlog. Over hoe hij hier in Amersfoort terecht is gekomen, want hij is geboren op één van de Waddeneilanden. Over zijn goede band met zijn neven en nichten. De leuke herinneringen die hij had aan de vele bijeenkomsten met de gehele familie.” Doordat Rennie een paar maanden bij deze meneer kwam, ontstond er een band en daarom bezocht hij meneer nog steeds, iedere maandag, terwijl hij in de hospice lag. “Als je zoveel maanden bij iemand bent en je hebt een fijne klik met iemand, dan ontstaat zo’n band vanzelf.” Uiteindelijk is Rennie ruim 8 maanden bij deze meneer geweest en was hij ook voor de uitvaart uitgenodigd.

Rennie vindt het fijn om er te zijn voor de mensen die in de laatste levensfase zitten. Hij vindt het daarnaast ook fijn om de mantelzorger te ontlasten, zodat ze even iets voor zichzelf kunnen doen. Of dat ze een keer thuis kunnen blijven, zoals bij de meneer hierboven beschreven.

Omdat Rennie zelf al 40 jaar in Leusden woont, kan het soms ook maar zo zijn dat hij op de stoep staat bij mensen die hij kent. “Nee, dat is geen probleem voor mij. Ik doe het graag. Samen herinneringen ophalen aan vroeger kan heel fijn zijn. Voor de cliënt, voor de familie en ook voor mijzelf.”

"Als ik in mijn laatste levensfase zit, wil ik ook graag dat iemand er voor mij is "