Inloggen voor vrijwilligers >

Hospice Nieuwegein
030 605 08 20


Thuisondersteuning
030 600 00 17


Thuisondersteuning
Amersfoort & Leusden
06 284 52 907

Het verhaal van Rick, Bert en Jaap

De heren Rick van Leusden, Jaap van Zoest en Bert Scherpenzeel zetten zich met veel liefde in voor Proxima. Rick is kookvrijwilliger, Jaap is zorgvrijwilliger in de hospice in Nieuwegein en Bert is zorgvrijwilliger in het gebied Amersfoort.

Rick is al twee jaar betrokken als kookvrijwilliger. “Ik wilde graag wat doen voor mijn medemens. Actief betrokken zijn in de laatste levensfase dat past niet bij mij. Maar als kookvrijwilliger draag ik graag mijn steentje bij.” De kookvrijwilligers koken in toerbeurten een maaltijd voor de mensen die een kamer in de hospice hebben.

De gasten kiezen zelf of ze aan tafel willen eten of liever in de kamer willen blijven. “Ik geniet altijd weer als ik mag komen koken. Al eten de gasten soms maar een paar kleine hapjes. Als ik al hoor dat de mensen genieten van de geur die uit de keuken komt, is mijn dag al goed,” vertelt Rick. Rick heeft bewondering voor de zorgvrijwilligers.

Jaap van Zoest is tegelijkertijd met Rick gestart. “We hebben eerst een training moeten volgen. Je leert elkaar kennen en je bespreekt verschillende thema’s.” Daarna kon Jaap van start in de hospice. “Ik heb veel geleerd in de hospice. Om een baby te verschonen til je, hup zo, beide benen, de lucht in, maar deze mensen zijn (vaak) broos. Dat is even andere koek.”

Jaap heeft veel geleerd en ook afgeleerd, vertelt hij met een lach. Hij helpt de mensen met eten of drinken en soms met het verleggen en/of draaien. Als zorgvrijwilliger doe je ook een aantal zorgtaken. “Je gaat echt terug naar de eenvoud. En dat maakt het werk zo mooi. De rest doet er allemaal niet meer toe.”

Als vrijwilliger Thuisondersteuning, heeft Bert Scherpenzeel het enorm naar zijn zin. Sinds kort wordt hij ook ingezet in verzorgingshuizen. “Er zijn voor iemand die geen of een klein netwerk heeft. Het is zo mooi om er te zijn voor deze mensen,” geeft Bert aan. “Het blijft bijzonder dat mensen die je niet kent, jou zo toelaten in hun leven.”

Bert krijgt dan soms ook de meest mooie en soms ontroerende verhalen te horen. “Over het huwelijk of wat mensen van het hart moet.” Bert vindt de nachtdiensten fijn. Dan ben je namelijk echt één op één met iemand. “Geboorte en sterven, het zijn beiden twee wonderen.”

Vriend worden van Proxima?

De financiële middelen om de exploitatie van Proxima Terminale Zorg rond te krijgen bestaan, naast subsidies, voornamelijk uit giften van fondsen, kerken, bedrijven en particulieren.