Inloggen voor vrijwilligers >

Hospice Nieuwegein
030 605 08 20


Thuisondersteuning
030 600 00 17


Thuisondersteuning
Amersfoort & Leusden
06 284 52 907

Handtekening nieuwe hospice en logeerhuis

Overeenkomst getekend voor hospice en logeerhuis op Mondriaanlaan

Op 13 december 2023 hebben Stichting Proxima Terminale Zorg (Proxima), Stichting Beheer Onroerend Goed Hospice Nieuwegein (Pand), Stichting Logeerhuis Nieuwegein gemeente Nieuwegein de overeenkomst getekend voor het nieuwe hospice en een logeerhuis aan de Mondriaanlaan 3 t/m 7. Met dit hospice en logeerhuis krijgt Nieuwegein meer kamers beschikbaar voor mensen die intensieve zorg nodig hebben.

Wethouder Marieke Schouten: โ€œIk ben blij dat we als gemeente met Stichting Proxima, en Stichting Logeerhuis, samen kunnen werken om het hospice uit te breiden en een logeerhuis te verwezenlijken. Het is zo belangrijk dat er voldoende plekken zijn voor mensen in hun laatste levensfase of die intensieve zorg nodig hebben. Daarnaast ontlast het de mantelzorgers. De constante zorg voor je naaste, is emotioneel en fysiek vaak een zware belasting. Het is daarom fijn dat we samen werken aan de realisatie van deze plekken in Nieuwegein.โ€

Uitbreiden

Het bestaande hospice aan de Hogerhoeve is te klein. Op deze plek is uitbreiden niet mogelijk. Daarnaast is er in de gemeente behoefte om mantelzorgers te ontlasten. In een logeerhuis kunnen mensen, die intensieve zorg nodig hebben, tijdelijk terecht. Zo krijgen hun mantelzorgers een korte pauze. Daarna gaan zij weer terug naar huis.

Mondriaanlaan

De gemeente, Proxima en Pand hebben onderzocht of zij samen kunnen werken om zowel de uitbreiding van hospice als een logeerhuis mogelijk te maken. De gemeente heeft samen met Proxima en Pand gezocht naar een geschikte nieuwe plek in Nieuwegein. Het voormalige gezondheidscentrum aan de Mondriaanlaan 3 t/m 7 is geschikt. Het college en de gemeenteraad besloten eerder om dit pand aan te kopen. Dit wordt een gebouw waarin het hospice komt met zes hospicekamers. In een ander deel van het gebouw komt een logeerhuis met vier logeerhuiskamers.

Plannen

In het bestaande gebouw is genoeg ruimte. Het gebouw wordt gerenoveerd en krijgt een andere indeling, nieuwe klimaatinstallaties en gevelisolatie. De gemeente kiest binnenkort een architectenbureau en een installatie-adviseur. In 2024 maken zij een eerste ontwerp. Als alles volgens plan verloopt, is het definitieve ontwerp in de tweede helft van 2024 klaar. Daarna wordt een omgevingsvergunning voor de verbouwing aangevraagd.

Vriend worden van Proxima?

De financiรซle middelen om de exploitatie van Proxima Terminale Zorg rond te krijgen bestaan, naast subsidies, voornamelijk uit giften van fondsen, kerken, bedrijven en particulieren.